Planet G(reece) #1: Κάμερα & Ντοκιμαντέρ
Το εργαστήριο υλοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Ας πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή: Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να διηγηθούμε μια πραγματική ιστορία; Το κινητό, μια φωτογραφική μηχανή, μια ερασιτεχνική κάμερα ή μήπως χρειαζόμαστε επαγγελματικό εξοπλισμό; Στο ντοκιμαντέρ δεν υπάρχει σωστή απάντηση. Ο καλύτερος τρόπος είναι αυτός που σας επιτρέπει να εκφραστείτε πιο ελεύθερα. Ο κάμεραμαν και καθηγητής Carlos Muñoz Gómez-Quintero με τη βοήθεια του διευθυντή φωτογραφίας Βαγγέλη Άνθιμου θα μας μάθουν τέσσερις διαφορετικούς τρόπους να βλέπουμε την πραγματικότητα, και μαζί θα γυρίσουμε μια μικρού μήκους ταινία όπου οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν το ίδιο θέμα μέσα από την προσωπική τους ματιά. Άλλοι θα το φωτογραφίσουν, άλλοι θα το γυρίσουν με ένα smartphone, άλλοι θα παίξουν με ένα handycam και άλλοι θα βάλουν το μάτι στο viewfinder μιας επαγγελματικής κάμερας. Το αντικείμενο της ιστορίας μπορεί να είναι ένας άνθρωπος, ένα μέρος ή ακόμα και ένα αντικείμενο που θα ανακαλύψουμε μαζί στη γειτονιά γύρω από το Exile Room, το Μοναστηράκι.
Έχετε ερωτήσεις για το επάγγελμα του καμεραμάν; Ο Carlos και ο Βαγγέλης είναι εδώ για να σας τις λύσουν, καθώς και για να μιλήσουν μαζί σας για τον εξοπλισμό που προτιμάτε, καθώς και για τους διαφορετικούς χώρους όπου μπορεί να εργαστεί ένας κάμεραμαν ή ένας διευθυντής φωτογραφίας. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα επισκεφτούν ένα γύρισμα κινηματογραφικής ταινίας και θα συζητήσουν για την εμπειρία τους.
Η συμμετοχή στο εργαστήριο δεν απαιτεί κινηματογραφικές γνώσεις, ενώ ο εξοπλισμός – εκτός από τα κινητά σας – παρέχεται από το Exile Room. Η μικρού μήκους ταινία που θα γυρίσετε θα μονταριστεί και θα δημοσιευτεί σε διάστημα ενός μήνα μετά τη λήξη του εργαστηρίου.
Ο Carlos Muñoz Gómez-Quintero είναι διευθυντής φωτογραφίας και μοντέρ με βάση την Αθήνα και τη Βαρκελώνη. Εργάζεται στο χώρο του ντοκιμαντέρ εδώ και μία εικοσαετία, ενώ παράλληλα διδάσκει διεύθυνση φωτογραφίας στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Theory and Practice of Creative Documentary του Autonomous University of Barcelona (UAB). Η ματιά του είναι κοινωνιο-ανθρωπολογική και πολλές από τις ταινίες όπου έχει εργαστεί έχουν βραβευθεί σε διεθνή φεστιβάλ. Το μεγάλου μήκους σκηνοθετικό ντεμπούτο του θα ολοκληρωθεί σύντομα. Μιλάει τόσο ελληνικά όσο και αγγλικά.
Ο Βαγγέλης Άνθιμος σπούδασε φωτογραφία στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια μετακόμισε στη Γερμανία για να σπουδάσει διεύθυνση φωτογραφίας στην φημισμένη σχολή Filmakademie Baden-Württemberg, ενώ κατά τη διάρκεια των σπουδών του πέρασε και ένα χρόνο στη Σχολή Κινηματογράφου του Λοτζ, στην Πολωνία. Έχει δουλέψει τόσο σε ταινίες μυθοπλασίας όσο και ντοκιμαντέρ και ζει μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.
Ο μέντορας του εργαστηρίου, που θα επιμεληθεί της κινηματογραφικής μας επίσκεψης, θα αποκαλυφθεί σύντομα.